Hoe ontstaat groen zwembadwater?
Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor uw zwembadwater groen wordt. Vaak wordt gedacht dat het algen zijn. Hoewel dat zeker een veelvoorkomende reden is, kunnen er ook andere oorzaken zijn.
Zwembadwater groen na onweer
Misschien is het u weleens opgevallen dat het water vlak na een onweersbui groen werd. Dat komt door het stofje Ozon(O³). Ozon wordt veroorzaakt door een chemisch proces dat in gang wordt gezet door een bliksemontlading. Door de elektrische velden en hoge temperaturen splijten zuurstofmoleculen(O²) in de atmosfeer, waarbij afzonderlijke zuurstofatomen ontstaan (O). Deze losse zuurstofatomen binden zich vervolgens aan andere zuurstofmoleculen waardoor zich Ozon, oftewel O³ vormt.
Wat heeft dit te maken met groen water? Dat zit zo: Ozon breekt het vrije chloor in het water af. Dit vrije chloor wordt normaal gesproken gebruikt om vuildeeltjes in te vangen, maar door de binding met Ozon gebeurt dit niet meer. Om dit fenomeen tegen te gaan is het aan te raden na een onweersbui een chloorshock met chloorgranulaat toe te voegen aan het water. Meer hierover leest u in ons blog over chloorshock.
Teveel cyaanzuur
Een teveel aan cyaanzuur in het zwembadwater kan ontstaan door een overmatig gebruik van chemische producten die cyaanzuur bevatten. Deze zogenaamde zwembadstabilisatoren bevatten bijvoorbeeld veel cyaanzuur en laat dat nou net een middel zijn die veel wordt gebruikt in een zwembad om te voorkomen dat chloor wordt afgebroken door UV-licht van de zon.
Naast het feit dat teveel cyaanzuur kan zorgen voor groen water in het zwembad, heeft het ook als vervelend bijeffect dat het de werking van chloor afzwakt. Ook kan het de ideale pH-waarde beïnvloeden, waardoor troebel water het gevolg is.
Algen
Tot slot kunnen algen ook een reden zijn van een groen zwembad. Algen zijn bacteriën die groeien door middel van (zon)licht. Het proces, fotosynthese, wat onder invloed van zonlicht opgestart wordt, zorgt voor groei van algen.
U kunt zich voorstellen dat ze zich dus rijkelijk in zwembaden ontwikkelen, omdat zwembaden juist worden gebruikt wanneer de zon schijnt. Ook voedingsstoffen die algen nodig hebben om verder te groeien, zoals stikstof, fosfor en kalium, zijn ruim aanwezig. In combinatie met warmere temperaturen, een andere katalysator van algengroei, kunnen algen snel voor een groen zwembad zorgen!
Het zoveel mogelijk afdekken van het zwembad wanneer mogelijk, is de beste manier om algengroei in het zwembad tegen te gaan.
Groen zwembadwater helder krijgen
Gelukkig is voor dit probleem altijd een oplossing te vinden, wat de oorzaak van het groene water ook is. Het is echter wel belangrijk de juiste stappen te nemen, want neemt u de verkeerde maatregelen dan wordt het water niet helder.
Hieronder leggen we uit welke stappen en maatregelen u moet nemen bij groen water. Belangrijk hierbij is dat u eerst achterhaalt wat de oorzaak is.
Stappenplan zwembadwater helder krijgen na een algenprobleem
Wanneer u zeker weet dat de oorzaak van het groene water algen in het zwembad zijn, kunt u de volgende stappen nemen:
- Meet de waterwaarden. De gemeten waarden zijn de basiswaarden en bepalen hoeveel schoonmaakmiddelen u uiteindelijk toe moet dienen. Verwijder zoveel mogelijk viezigheid uit het zwembad. Denk daarbij aan bladeren, zand en ander vuil.
- Maak de wanden en de bodem goed schoon door ze te schrobben.
- Laat vervolgens het filter werken, zodat het meeste vuil uit het water verdwijnt.
- Voeg de middelen toe die nodig zijn op basis van de metingen die u bij punt 1 verricht hebt. Het kan gaan om anti-algenmiddel, chloor+ of chloor- producten, of TA+ middel om de alkaliteit te beïnvloeden.
- Hertest de waarden en bepaal of deze nu binnen de aangegeven grenzen zijn. De ideale waarden zijn hieronder weergegeven
- Bij een positieve uitslag van de test is het zwembad klaar om gebruikt te worden. Zijn de waarden niet ideaal, dan zou u de bovenstaande stappen moeten herhalen. U kunt er echter ook voor kiezen om het zwembadwater geheel te vernieuwen, indien het te vies is.
Ideale waarden:
Zorg dat de basiswaarden van het water optimaal zijn. De pH-waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 zijn. Het vrije chloorgehalte moet tussen de 1 en 3 ppm (parts per million) liggenen de alkaliteit moet tussen de 80 en 120 ppm liggen.
Stappenplan zwembadwater helder krijgen na teveel cyaanzuur
Wanneer uw zwembad teveel cyaanzuur bevat, maar de overige waarden zijn goed, dan zijn de te nemen stappen iets eenvoudiger. Omdat cyaanzuur aanwezig hoort te zijn in het zwembadwater om ervoor te zorgen dat chloor niet te snel afbreekt, is een teveel oplossen relatief simpel. Onderneem de volgende stappen:
- Meet de cyaanzuurwaarden in het zwembad. Idealiter ligt de waarde tussen de 20 en 30 mg per liter. Teveel betekent dus dat de waarde hoger is dan 30 mg per liter.
- Voeg vervolgens extra leidingwater aan het zwembad toe. Zo verdund het cyaanzuurgehalte in het zwembad.
- Meet de cyaanzuurwaarden opnieuw, maar meet nu ook de reeds eerder genoemde waarden chloor, pH en alkaliteit. Doordat u het zwembadwater verdund, kunnen namelijk ook deze waarden veranderen.
- Bepaal of de waarden nu binnen de gestelde grenzen liggen. Is dit het geval, dan is het zwembad klaar voor gebruik. Is dit niet het geval, dan kunt u de bovenstaande stappen herhalen. Indien nodig kunt u ook de stappen genoemd in de vorige paragraaf nemen, om alle basiswaarden op orde te brengen.
Noot: check na het toevoegen van leidingwater de temperatuur van het water. Het water wordt namelijk snel koud na het toevoegen van leidingwater. Meer over de ideale temperatuur van het water leest u in ons blog.
Overzicht
Nu weet u wat de oorzaken kunnen zijn voor uw groene zwembad én wat u er tegen kunt doen. We zetten hieronder voor alle duidelijkheid nog graag alles even voor u in een makkelijk overzicht. Zo kunt u vandaag nog aan de slag met het ontgroenen van uw zwembadwater.
Probleem | Oplossing |
---|
pH-waarde te hoog | Voeg pH- toe aan het water |
pH-waarde te laag | Voeg pH+ toe aan het water |
Chloorgehalte te laag | Voeg chloortabletten of chloorgranulaat toe aan het water |
Alkaliteit te laag | Voeg natriumcarbonaat toe aan het water |
Cyaanzuurgehalte te hoog | Voeg TA+ toe aan het water |
Auteur: Rene de Vries, eigenaar Revis Zwembaden